pondělí 13. ledna 2014

JAPANESE CURRY EASY AND QUICK - カレーライス

おはよう ございます
Když jsme se rozhodli v kroužku japonštiny vařit nějaké typické jídlo, zvolili jsme poprvé Sushi. Vše každé další vaření jsme zkoušeli více a více jídel a více a více složitější. "Složitější". Protože v polních podmínkách malilinké kuchyňky ve školní sborovně, která byla určena na vaření kávy a rozbalení koupených chlebíčků pro hosty, i prachobyčejné vaření většího objemu vody bylo složitá činnost.

Když jsme se dohodli na vyzkoušení receptu na japonské kari, tak mé očekávání nebyly žádné. Kari jsme doma využívali na vaření žluté rýže (kterou nade vše miluji). Nevařili jsme žádná indická jídla, a ani jsem nevěděla jak takové japonské kari má vypadat.

Photo by Nobuo Tsuchiya z pinterest

Celý článek po rozkliknutí
Nikoho snad nepřekvapí, že v tomto receptu je Kari. Taky rýže, pro Japonce tak typická, nesmí chybět. A vše ostatní mi bylo překvapením.

Japonské kari je jedno z nejoblíbenějších jídel v Japonsku. Někde jsem četla, že ho jí nejméně jednou v týdnu. Mnohé děti mají spojené kari s vařením své maminky, kdy každá domácnost přidává svou tajnou přísadu do svého kari.

Kari jako takové, je velmi jednoduché jídlo. Už taky díky tomu, že všechno koření je slisované do "velké tabulkové čokolády", jen se odlomí příslušné množství a naloží se s ním, jako s obyčejným bujónem.

Kari může být velmi ostré, mírně, nebo vůbec. Dle toho, jaký mix koření si člověk vybere. A jelikož já opravdu ráda japonské pálivé věci, tak pálivé kari bylo jasnou volbou.


Recept v množství pro regiment 
(velký hrnec)
Kari:
olej
maso 400g
cibule (3x)
brambory (2x)
mrkev (2x)
voda 700-800 ml dle potřeby
japonské kari kostky (1x) 

Rýže:
rýže (použila jsem rýži na sushi) 
rýžový ocet
cukr
voda

Cibuli nakrájenou na hrubo zlehka osmažíme. Přidáme na kostky nakrájené maso (já použila kuřecí prsa). Na prudko osmahneme, přidáme na větší kostky nakrájenou zeleninu, a vše zalijeme vodou. Vše pomalu vaříme, dokud nebudou brambory i mrkev měkké. V tu chvíli přidáme koření. V krabičce, co se dá koupit, jsou 2 platové misky, které se dají oddělit. Na takové množství se použije 1 miska, která obsahuje 4 kostičky. Po přidání se vše začne zahušťovat a v okamžiku, kdy celé kari nabude podoby českého guláše stáhneme z ohně a můžeme podávat.

Rýži promyjeme, a dáme vařit v hrnci s vodou o objemu 1,5 násobku rýže. Smícháme trochu rýžového octu, cukru a vody (objem těchto přísad dává zhruba panáka) a promícháme dle chuti s rýží. 

Na úvodní fotce je taky balíček japonského nakládaného zázvoru Gari. Někdo rád má, někdo ne. Mně to s kari moc chutnalo. 

Můžeme podávat :)


Je připraven článek o typické japonské polévce MISO a do budoucna je v plánu i článek o přípravě Sushi.

さよなら

3 komentáře:

  1. To musím zkusit, vypadá to hafo dobře...Btw, kam že to chodíš nakupovat?:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to fakt výborné. Byla jsem nakoupit v brněnské prodejně KOISHI(je ve dvoře), která patří pod stejnojmennou restauraci. Je na Údolní za lékařskou fakultou :)

    OdpovědětVymazat
  3. Á je fakt, že kari připravované ve škole bylo úžasné :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :)