neděle 18. ledna 2015

DARUMA SAN 达磨 - JAPANESE WISHING DOLL

Už kdysi dávno jsem v mých knihách o Japonsku četla o panence DARUMA. Ale až nedávno jsem zjistila více podrobností o jejím významu, a o tom jak se vyrábí.


Panenka je tradičním, ručně dělaným předmětem, který pomáhá plnit majitelovy sny.


Když se panenka vyrábí, má místa na obě oči bílé. To znamená, že tato panenka ještě nemá sen. Poté, co jí majitel dokreslí jedno očko (je to jedno které) dává panence znamení toho, že si vybral sen.

Panenku je potom dobré dát na významné místo v domě, tak aby se majitel mohl zaměřit na svůj sen.

Panenka má rok nato, aby nám přání pomohla vyplnit (v tomto bodě se mnohé zdroje rozchází). Když ho vyplní, domaluje se jí druhé očko a může si člověk vytyčit další sen.

Daruma mívá tradičně jednu z 5 barev. Každá se zaměřuje na něco trochu jiného, dle své barvy.

Červená daruma znamená štěstí. Fialová zdraví a dlouhověkost. Žlutá bezpečí a ochranu. Zlatá bohatství a prosperitu. Bílá lásku a harmonii.

Díky tomu, že panenka je vyráběna z papier-maché se závažím dole, tak se díky svému vejčitému tvaru nedostane ze své pozice. Prostě ji nic nevyvede z míry a bude se stále pevně a zarputile zaměřovat na sen stejně, jak bychom měli my pro vyplnění našeho snu.

Nakonec, když panenka splní svůj úkol by měla být odnesena do kláštěra (buddhistického). V japonsku na konci roku jsou darumy spáleny (jsou z papíru).



Daruma  představuje Bódhidharmu, zakladatele zenového směru buddhismu. Bódhidharma byl buddhistický mnich, který žil během 5. - 6. století po Kristu. Působil především v Číně, kde se velmi zasloužil o rozšíření zenu. První panenky Daruma vznikly v klášteře Daruma-dera ve městě Takasaki (prefektura Gunma, severně od Tokia). S tímto městem je v Česku velmi úzce spojena Plzeň, která taky od Takasaki, jejich spřáteleného města, dostala půlmetrovou panenku. 

Tady dávám příklad cvičebního panáka z Kung Fu pandy, která se taky vždy vrátí do své původní pozice. 



Dnes už samozřejmě existují i jiné panenky, s různými motivy (zvířata, postavy z kreslených filmů, anime, ...). Ale nic to nemění na významu panenky.

Moje daruma je sice z fima, ale je dutá-papírová se závažím, takže se chová tak jak má. Příště zkusím z toho papíru :)

3 komentáře:

  1. Ahoj, tohle je skvělé :) Nechtěla by sis na blog přidat gadget od Bloggeru ,Pravidelní čtenáři, ? Abych si tě mohla odebírat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za nápad. Ani jsem nevěděla, že to jde!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :)